Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A celldömölki Ádám Jenő Zeneiskola 1950 – óta működik a városban,  a 2010-2011. éves tanévben ünnepeltük fennállásának 60 éves jubileumát.

 Fontosabb állomások:

1950-ben került sor az un. Munkacsoport Zeneiskola megalapítására. Az első időszakban zongora, hegedű, brácsa, cselló és szolfézs szakokat indítottak be. A tanárok Mühl Alfréd, Hoffer Ottó és dr Németh Józsefné voltak.

Az intézmény 1967-ben vált önállóvá. Tanulmányi szempontból meglehetősen nagy feladat előtt állt, hiszen fel kellett zárkóznia a nagyobb múltú zeneiskolák sorába. A tanároknak is állandóan képezniük kellett magukat és növendékeiket is fel kellett készíteni a különböző versenyekre és zenei pályára. Ekkoriban a celli tanulók már rendszeresen szerepeltek a győri területi versenyeken.

A fejlődés az intézményen kívül is jelentős volt, a község várossá vált(1979), és Kemenesalja kultúrcentrumaként  szándékozott ellátni teendőit.

Az 1974-es év változást hozott a zeneiskola életében, vezetője Süle Ferenc lett.

Ebben az időszakban egy állandó tantestület létrehozásán fáradoztak, hiszen még mindig az óraadó tanárok voltak többségben. Ezt végül az 1980/81.es tanévben sikerült elérni. Stabilizálódott a testület.

Az utóbbi évek jelentős változásai:

-          bevezettük a barokkfurulya oktatását

-          megkezdtük a zongora tanszakon belül a szintetizátor tanítását      

-          új színfoltot jelentett a magánének szak , valamint a

-          népzene tanszak, népi ének szak beindítása

 

Ez jelzi a tanári kar és az intézmény megújulási törekvését és a szülők, tanulók igényeinek változásait is.

2003. szeptember 1- óta az intézmény igazgatója Bejczi Károly

 

Tárgyi feltételek

A zeneiskola épülete nem messze helyezkedik el Celldömölk központjától, a város négy általános iskolája közül három közvetlen szomszédságában.  Ez több szempontból is előnyös: egyrészt a tanulók zeneiskolai elfoglaltsága könnyen és szervesen illeszthető az iskolai órarendbe. Az órák így korábban, már 1200-tól kezdődhetnek és fontos az is, hogy a gyerekek így a lehető legkevésbé vannak kitéve a járműforgalom veszélyeinek.  Azzal, hogy a jelenlegi helyükre költözhettek, a zenetanárok régi álma vált valóra, amelyre már az alapítás óta vártak.

 Magától értetődő dolog, hogy a tárgyi feltételek javulása forrása a sikeres munkának. Az épületbe lépve tágas előtér fogadja a látogatót, melyben Ádám Jenő – az iskola névadója – és Kodály Zoltán mellszobra található. A tanárok is hozzájárulnak a gyerekek esztétikai neveléséhez, figyelmességgel, példamutatással. Az iskola családias jellegét mutatja az egész épületben elhelyezett sok virág. A termekben Ádám Jenő szavai vannak kifüggesztve:

„mindenről a legszükségesebbet, szakszerűen, de könnyen érthetően”

Emlékére minden év decemberében regionális népdaléneklési versenyt rendezünk, melyen először csak a szomszéd megyék és Vas megye jelentkezői vehettek részt, azonban egyre bővül a körzet, amelyből várjuk a dalos kedvű gyerekeket. Az iskola egyik  hagyományos rendezvényévé vált, amelyet meg kell őrizni. Meg szeretnénk teremteni annak a lehetőségét, hogy a rendezvény kibővülhessen a népzene hangszeres ágával, néptáncegyüttesek részvételével.

Az oktatás elindulása óta jelentősen javultak a feltételek, ez megadta az alapját a szakmai fejlődésnek.  A zeneoktatáshoz 8 egyéni foglalkozásra alkalmas tanterem, 1 szolfézs és 1 kamaraterem áll  rendelkezésre. Az  ütős, valamint a zeneirodalom órákat a Celldömölki Városi Iskola iskola néhány termében kell megoldani. Optimális megoldás akkor lenne, ha az iskola szomszédságában levő orvosi rendelő épülete is szabaddá válna. Megoldása, anyagi erőforrások pályázatok útján történő megszerzése a következő évek feladata.

  A hangszerpark eltérő szintet mutat hangszercsoportonként. A főépületben, 6 teremben található zongora. Vonóshangszerek megfelelő számban és minőségben vannak, a fúvósok és az ütőhangszerek azonban mennyiségben és minőségben kevésbé felelnek meg a követelményeknek. Erőfeszítéseket kell tennünk a hangszerpark amortizációs gondjainak leküzdésére.           
Napjainkban nagyon sok szoftver segíti a zeneoktatást. Ezek egy része a hagyományos oktatás színesebbé, változatosabbá tételében segít, ilyenek pl. a különböző hangzatgyakorló, szolfézs oktató, dallamdiktáló programok, másikuk akár új lehetőségekkel bővíthetik az iskola profilját, mint például a kottagrafikai alkalmazások, zeneszerkesztő, hangszerelő, hangeditáló szoftverek használatának oktatása. A programok használatához a személyi feltétel adott, a tárgyi feltételek biztosítása a következő évektől megkezdődhet. Így az informatikának a zeneoktatásban való alkalmazását jövendő feladatnak tekintjük.

 

 

Személyi feltételek

 

Egy iskola arculatát nem utolsósorban az ott működő tanárok minőségi munkája határozza meg. A nevelőtestület tagjai az előírt képesítéssel rendelkeznek, feladataikat jól el tudják látni. A korösszetétel kedvező. A fiatalos lendület párosulva a szakmai tapasztalattal, jól kiegészíti egymást.

Az elindított továbbképzésekkel a közeljövő igényeit részben sikerül kielégíteni, fenntartását biztosítani kívánjuk